V obchodě už prodávají oranžové ovoce Kaki.
Jedná se o exotické ovoce Kaki lesklé barvy a tvarem i chutí se podobá broskvi, či rajčeti a krásně voní. Neobsahuje žádná jadérka, ani zrníčka a v chladu vydrží opravdu dlouho.
Pro naše zdraví je malým zázrakem, neboť nám pomáhá ve snižování cholesterolu v krvi, v imunitním systému, upravuje metabolismus, pomáhá při únavě, mírní svalové potíže, má antioxidační účinky, zpomalující stárnutí a posiluje naše kosti a je vhodné pro osoby, kteří trpí cukrovkou.
Obsahuje vitamín C, velké množství vlákniny a minerálních látek, především draslík, fosfor, železo, mangan, hořčík a vápník.
Konzumací kaki budeme nabiti energií
Jeden kus váží 200 g i více, má pouze asi 140 kcal a může být zařazeno do dietního programu. Nejbohatší látkou v tomto ovoci je pektin. Ten zadržuje vodu a usnadňuje vyprazdňování. Také vstřebávání cukrů je mnohem pozvolnější.
Kaki obsahuje 16 mg vitamínu C na 100 g, což značí, že nám dodává 40 % doporučené dávky na den.
Kaki jsou sice chudší na sodík a tuky, ale bohaté na karotenoidy, které chrání arterie a proto se doporučuje lidem s hypertenzí, arteriosklerózou a všeobecně s kardiovaskulárními problémy.
Také je prospěšné při nemocích jater a ledvin.
Kaki je vhodné i pro diabetiky
Obsahuje totiž fruktózu, přírodní ovocný cukr, který se lépe vstřebává a rozpustnou rostlinnou vlákninu, která zpomaluje uvolňování cukrů. Diabetici si proto mohou s klidem pochutnat na tomto ovoci bez rizika a mít dobrý pocit z jeho pozitivního vlivu na trávicí soustavu.
Před jeho koupí bychom si měli ověřit jeho zralost, nesmí být otlačené. Doma musíme kaki omýt a oloupat nebo rozkrojit napůl a jíst lžičkou, třeba jako kiwi. Musí se konzumovat jen zralé plody, jinak bychom si nepochutnali. Pokud někdo trpí průjmem, může jich sníst třeba pět kaki najednou.
Nejlepší je jíst kaki tak jak je, nebo ho můžeme přidat do jogurtu nebo do tvarohu.
Z kaki je výborný osvěžující salát
- 4 ks kaki, 4 ks rajčat, 1 hlávkový salát, 100 g kozího sýra, sůl, pepř, oregano, olivový olej
- Kaki, rajčata a salát omyjeme, kaki oloupeme, nakrájíme vše na tenké plátky
- upravíme na talíři, osolíme, opepříme, okořeníme oreganem
- navrch přidáme nakrájený kozí sýr
- pokapeme mírně olivovým olejem a hned podáváme
Tak jsem si zas po delší době kaki dala, mají ho teď všude :-).
Doteď jsem na Kaki nenarazila. Takže jsem to ještě neochutnala.
Kaki, bílý jogurt, mléko, trochu smetany – to jsem si udělala zrovna včera odpoledne – tzv. smoothie. Napřed muž nechtěl a pak to vypil skoro všechno sám. Budu to „muset“ zase brzy udělat. 🙂
taky jsem ještě neměla tu čest.V obchodě na mě vykukují různé cizokrajné druhy,ale já mám obavy to ochutnat bez předchozího doporučení.Takže určitě vyzkouším.
Rád zkouším exotické ovoce, takže jsem ochutnal i kaki. Je vhodné i do ovocných nápojů
Kaki mi moc nechutná, ale synovi a manželovi ano tak se u nás občas objeví na stole.
Jednou ho donesl syn domů, tak jsem ho ochutnala, pak se na něj vrhla vnoučata a bylo pryč. Mě docela chutnalo, ale od té doby jsem na něj v obchodě nenarazila, nebo mě spíše nenapadlo ho hledat.
Já jsem ochutnala – bylo to Jako dobré rajče 🙂 Hodně dobré rajče 🙂 Jedla jsem ho samostatně, bez nějaké jiné příměsi, ať jogurt či vmíchané do salátu .
Kaki je opravdu výborné, když mám doma k tomu ještě Dia polárkový dort /Prima/, je to s ním úplná lahoda. Můžeme kaki třeba „projet“ struhadlem a dát navrch jako pyré.
Tak Kaki jsem ještě nejedla, ale vyzkouším je.
Je výborné, že je to ovoce i pro diabetiky. Můžu to koupit i mamince.
Teď se mi dostal do ruky leták z Alberta – supermarketu – mají Kaki… kus za 8.90,-, tak já si ho určitě zítra koupím – tedy – dcera mi nakoupí, až k nám pojede 🙂 … já jen, že ho zrovna mají :-), ale jí se, až je doopravdy měkké …