Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /www/doc/www.velkadovolena.cz/www/wp-content/themes/magx/header.php on line 316

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /www/doc/www.velkadovolena.cz/www/wp-content/themes/magx/header.php on line 324

Možná, že snad až knižní označení Chodska bude asociovat časy vzdálené a místa nedostupná. Ale Domažlice, to už je jiná! Nemusíme listovat v Jiráskovi, abychom objevili atraktivní část západních Čech.
Ač je synonymem folkloru pro mnohé Morava, nalezneme i v Chodsku bohaté lidové tradice, ať již se jedná o kroje či zvyky. Výrazné je také místní nářečí. A pokud se vydáme na Chodské slavnosti do Domažlic, budou nás na každém kroku provázet tóny dud, které jsou lokálním hudebním nástrojem. Taktéž tu žijí různá tradiční řemesla, jako je krajkářství, malování keramiky nebo paličkování.

Kuchyně Chodska je jednoduchá a, jak to už v horských a podhorských oblastech bývá, chudá. Je provázaná s bavorskými specialitami.

Tradiční sladkosti
Asi nejznámějším tradičním pokrmem je chodský koláč. Mohl by připomínat moravský frgál, je ale zcela jinak plněný. Na tvarohem potřený koláč se kreslí povidly a mákem květiny či ornamenty, navrch se koláč sype sekanými mandličkami či rozinkami. Každá hospodyňka na Domažlicku vlastní speciální tác, na který se koláče umisťují – nad sebe, aby zabraly co nejméně místa.

Tak trošku jiná polévka
Brčálka není název vodníkovy manželky, ale polévky. A ta dokonce ani není zelená, ale bílá! Nicméně součástí jsou šťovíkové listy, které smetanové polévce dodají pikantně nakyslou chuť. Milovníky piva by mohla zaujmout také pivní polévka.

Zelí a brambory
Brambory a kyselé zelí k sobě v kyselu prostě patří. I na Chodsku nalezneme krajovou variantu kysela, které se vaří s houbami. I to je pro tento kraj příznačné, hluboké lesy k houbaření přímo vybízejí.
Štrachanda jsou vlastně lepší francouzské brambory. Kromě brambor a uzeného v nich nalezneme také lesní houby.
Brambory jsou základem také další lokální speciality. Báč je řídké kynuté těsto se strouhanými bramborami, kterým se buď může zalít zelí (najemno nakrájená hlávka čerstvého zelí), nebo se upeče a podává se jako příloha. Někde se báč nazývá také jako vošouch nebo kramflek.
Možná, že si dáte k vinné klobáse lepenici. Jsou to šťouchané brambory smíchané s kysaným zelím. Ač tato příloha zevšedněla, doma je v podhůří Českého lesa.

Kde na Domažlicku jíst?
Za pozornost rozhodně stojí Chodská chalupa. Nalezneme ji mimo centrum dění, asi 5km od Domažlic. Na jídelním lístku nabízí tradiční speciality, které však nepostrádají nádech moderní gastronomie. Ve znaku restaurace nalezneme psa – jak jinak než chodského, samozřejmě!

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *